Najlepsze ziarna kawy

Arabika czy robusta?

Tych dwóch terminów często używa się w świecie kawy. Oba gatunki cieszą się zdecydowanie największą popularnością. Czym się różnią i jak wybrać kawę najlepszą dla siebie?

Arabika – subtelny klasyk

Ziarna arabiki charakteryzują się wydłużonym kształtem i wycięciem w kształcie litery S. Arabika jest raczej łagodną kawą z delikatnym, pełnym smakiem. Często ma lekką, owocową nutę i nieco mniejszą zawartość kofeiny w porównaniu z robustą.

Pochodzenie:

Znane obszary upraw to Brazylia, Kolumbia i Etiopia. Roślina wymaga specjalnego terenu i dlatego jest uprawiana głównie na wysokości ponad 900 metrów.

Robusta – ziarno z potencjałem

W przeciwieństwie do arabiki ziarno robusty jest mniejsze i bardziej okrągłe. Ma intensywnie brązowy kolor i proste, przeważnie otwarte nacięcie. Pod względem smaku jest raczej czekoladowa, z pełnym body. Wysoka zawartość kofeiny sprawia, że ​idealnie nadaje się na poranną pobudkę.

Pochodzenie

Ziarno pochodzi głównie z Wietnamu, Indii oraz Indonezji. Jak sama nazwa wskazuje, jest bardziej odporna i łatwiejsza w pielęgnacji niż arabika.

Starannie wybrane i pieczołowicie wypalane

Nawet najlepszy ekspres do zaparzania pysznego cappuccino czy espresso potrzebuje odpowiedniej jakości kawy. Dlatego wspólnie z naszymi zaufanymi palarniami kawy, przygotowaliśmy trzy wyjątkowe mieszanki. Rozkoszuj się pełnym smakiem kawy i udaj się w zmysłową podróż.

Sztuka mielenia ziaren

Dobre ziarno zasługuje na należyte traktowanie. W tym celu opracowaliśmy idealne akcesoria. Naszym młynkiem CafeGrano doskonale zmielisz ziarna do kawiarki lub do ręcznego parzenia, zapewniając im pełnię smaku. Dzięki dodatkowemu pojemnikowi możesz, bez konieczności uzupełniania, zaparzyć jeszcze smaczniejszą kawę w Twoim automatycznym ekspresie.

coffee
ZNAJDŹ MOJEGO
DYSTRYBUTORA NIVONA