Najlepsze ziarna kawy

Arabika czy robusta?
Tych dwóch terminów często używa się w świecie kawy. Oba gatunki cieszą się zdecydowanie największą popularnością. Czym się różnią i jak wybrać kawę najlepszą dla siebie?
Arabika – subtelny klasyk
Ziarna arabiki charakteryzują się wydłużonym kształtem i wycięciem w kształcie litery S. Arabika jest raczej łagodną kawą z delikatnym, pełnym smakiem. Często ma lekką, owocową nutę i nieco mniejszą zawartość kofeiny w porównaniu z robustą.
Pochodzenie:



Robusta – ziarno z potencjałem
W przeciwieństwie do arabiki ziarno robusty jest mniejsze i bardziej okrągłe. Ma intensywnie brązowy kolor i proste, przeważnie otwarte nacięcie. Pod względem smaku jest raczej czekoladowa, z pełnym body. Wysoka zawartość kofeiny sprawia, że idealnie nadaje się na poranną pobudkę.
Pochodzenie

Starannie wybrane i pieczołowicie wypalane

Sztuka mielenia ziaren
Dobre ziarno zasługuje na należyte traktowanie. W tym celu opracowaliśmy idealne akcesoria. Naszym młynkiem CafeGrano doskonale zmielisz ziarna do kawiarki lub do ręcznego parzenia, zapewniając im pełnię smaku. Dzięki dodatkowemu pojemnikowi możesz, bez konieczności uzupełniania, zaparzyć jeszcze smaczniejszą kawę w Twoim automatycznym ekspresie.